ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημοτικών συμβούλων σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων

Στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημοτικών συμβούλων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 πορχωράει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που εντάχθηκε στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο μετά από πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη, καταργείται η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» (Ν 3852/2010) σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος είχε το δικαίωμα να «σταυρώσει» μέχρι τρεις υποψήφιους από τη δημοτική κοινότητα στην οποία ανήκει και μόλις ένα από τις υπόλοιπες. Με την τροπολογία επανέρχεται η παλαιά ρύθμιση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η οποία εφαρμόσθηκε τελευταία φορά στις δημοτικές εκλογές του 2006 σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει να «σταυρώσει» δημοτικούς συμβούλους απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα χωρίς περιορισμό.
Δηλαδή, ο δήμος αντιμετωπίζεται, πλέον, ως ενιαίο σύνολο αναφορικά με την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ενώ παραμένει η διάκριση αναφορικά με τους διαμερισματικούς συμβούλους.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό ψηφίζεται σήμερα στο σύνολό του στη Βουλή και αμέσως μετά ξεκινάει η προθεσμία για την δημοσιοποίηση του σε ΦΕΚ.
 Οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων το 2010 (απογραφή 2001) ήταν οι εξής: 
Δήμος Αθηναίων
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Πειραιώς
Δήμος Πατρέων
Δήμος Περιστερίου
Δήμος Ηρακλείου
Δήμος Λαρισαίων
Δήμος Καλλιθέας
Με βάση την απογραφή του 2011 εκτός λίστας βγαίνει ο Δήμος Καλλιθέας και εντάσσονται οι:
Δήμος Βόλου
Δήμος Αγρινίου
Από το aftodioikisi.gr