ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Όλες οι αλλαγές για την πληρωμή του Φ.Π.Α. (ΦΕΚ)

Με τον πολυνόμο που ψηφίστηκε χθες τα μεσάνυχτα, καταργείται η προσαύξηση του 2% στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι επέλεγαν να πληρώσουν τον ΦΠΑ σε δύο δόσεις. Έτσι, οι φορολογούμενοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα μπορούν να πληρώνουν τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης χωρίς καμία επιβάρυνση.
Η προθεσμία καταβολής του φόρου, βέβαια, ταυτίζεται με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης δηλαδή μέχρι την 20η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο εφόσον τηρούν βιβλία 2ης κατηγορίας του ΚΒΣ ή την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εφόσον τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.
Ο νέος νόμος θα ορίζει τα εξής:
Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις, αν είναι θετική και άνω των τριάντα (30) ευρώ καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι τριάντα (30) ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, και αν είναι αρνητική μεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34.
Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό ύψους εκατό (100) ευρώ, ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο (2) ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης.
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους αναφέρει:
  • Ορίζεται σε 30 ευρώ, από τρία ευρώ που είναι σήμερα, το ποσό της διαφοράς φόρου προκειμένου είτε να καταβληθεί στο δημόσιο, είτε να μεταφερθεί για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, είτε να μεταφερθεί για έκπτωση ή επιστροφή.
  • Ειδικά για την εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό ύψους 100 ευρώ, ο υποκείμενος στον φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο δόσεις, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε προσαύξησης. Σήμερα η μη εμπρόθεσμη καταβολή της δεύτερης δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 2% επί του οφειλόμενου ποσού.
Εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Όπως αναφέρεται, η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. υποβολής της δήλωσης φορολογία εισοδήματος του υποκειμένου ως εξής:
α) Μέχρι την 30η Απριλίου του επόμενου έτους για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν απλογραφικά βιβλία βάσει του ΚΦΑΣ (ν. 4093/2012) ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ.
β) Μέχρι την 30η Μαΐου του επόμενου έτους, για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία βάσει του ΚΦΑΣ (ν. 4093/2012), το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου.
Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν την διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τις ανωτέρω καταληκτικές προθεσμίες.
Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ.
Πηγή: naftemporiki.gr