ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Στρατηγική της Π.Ι.Ν. περιόδου 2014 – 2020 Να καταστεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «Βιώσιμος Τόπος και Ελκυστικός Προορισμός»

  Το σχέδιο του νέου Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων, που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της συνολικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας για την περίοδο 2014-2020, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έγινε την Κυριακή 30 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

  Το σχέδιο, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Σπύρου, εμπεριέχει ως Γενικό Στόχο και Όραμα: Να καταστεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «Βιώσιμος Τόπος και Ελκυστικός Προορισμός», προκειμένου αυξηθεί η απασχόληση και η ευημερία των πολιτών μας.

  Η εκπόνηση και οριστικοποίηση του νέου Σχεδίου προβλέπεται να προκύψει μέσα από τη  συνεργασία και λειτουργία σε πολλαπλά επίπεδα:
- το τεχνοκρατικό, που στο πλαίσιο της λειτουργίας των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Ομάδας Σχεδιασμού Προγράμματος, παρέχεται η αναγκαία τεκμηρίωση και υποστήριξη, μέσω των εισηγητικών κειμένων
- το κοινωνικό, δηλαδή της οργανωμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς (αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς, ακαδημαϊκούς), σε κάθε επιμέρους στάδιο της διαδικασίας, από την οποία αντλούνται χρήσιμες ιδέες και απόψεις
- το πολιτικό, με τη συζήτηση σε κάθε επιμέρους στάδιο και τελικά την έγκριση του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.
- το κυβερνητικό, που περιλαμβάνει την αναγκαία διαβούλευση με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα δώσει και την τελική έγκριση.
  Η συνδυαστική λειτουργία σε όλα τα παραπάνω επίπεδα είναι αναγκαία και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και διαμόρφωση.

Πολύμηνες διαδικασίες για τη διαμόρφωση του σχεδίου

  Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2014, με την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ε.Π.) 2014-2020

  «Η ευρεία δημόσια διαβούλευση, που απετέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό της πολύμηνης  προσπάθειας, επέτρεψε να φτάσουμε στο σημερινό σημείο ωρίμανσης του Αναπτυξιακού μας Σχεδιασμού», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί πριν την κατάρτιση του σχεδίου.
  «Πρόκειται», τόνισε, «για διαβούλευση σε διάφορες χρονικές περιόδους και στάδια με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τους παραγωγικούς και λοιπούς φορείς, καθώς και με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Περιφέρειάς μας».

Το όραμα - «Βιώσιμος Τόπος και Ελκυστικός Προορισμός» η Π.Ι.Ν.

  Το καταρχήν  σχέδιο του νέου Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της συνολικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας για την περίοδο 2014-2020, η οποία, εμπεριέχει ως Γενικό Στόχο και Όραμα: να καταστεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «Βιώσιμος Τόπος και Ελκυστικός Προορισμός», προκειμένου αυξηθεί η απασχόληση και η ευημερία των πολιτών μας.
  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής αποτελεί τη συνιστώσα επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Τομεακών, Χωρικών και βέβαια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.), τα οποία θα πρέπει να συνεργήσουν.

Άξονες προτεραιότητας

  Το σχεδιαζόμενο νέο Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων έχει λάβει υπόψη του όλα τα κείμενα και οδηγίες, καθώς τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έχει έως σήμερα πραγματοποιηθεί, καθώς και τη διαθεσιμότητα των πόρων.
Διαρθρώνεται δε, στους παρακάτω Άξονες Προτεραιότητας:
1. Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών.
2.      Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη.
3.      Ενίσχυση υποδομών μεταφορών.
4.      Ενίσχυση υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας.
5.      Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων.
 Οι Πόροι, για το νέο ΠΕΠ ανέρχονται σε 232,4 εκατ. €, συνολική δημόσια δαπάνη.
Όμως, συνολικά, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα επενδυθούν πολλαπλάσιοι πόροι, που έχουν να κάνουν:
- με πρόσθετους πόρους που θα διαχειριστεί η ίδια η Περιφέρεια και θα της εκχωρηθούν από Τομεακά Προγράμματα (π.χ. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης)
- με πόρους που θα επενδυθούν στην Περιφέρεια από τα διάφορα Τομεακά Προγράμματα (π.χ. για δράσεις «περιβάλλοντος», «επιχειρηματικότητας» κλπ).

Απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή

  Έως την τελική διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, απομένει μια μακρά περίοδος στην οποία η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι παρούσα, καταθέτοντας απόψεις, διεκδικώντας πόρους και διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο.
  Στη διάρκεια της περιόδου που απομένει, η διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς θα συνεχιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο.

  «Σε αυτή τη διαδικασία δεν περισσεύει κανένας μας», τόνισε – καταλήγοντας - ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρόσθεσε: «Η ενεργός συμμετοχή όλων με ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις,  κρίνεται απαραίτητη και κρίσιμη για το εγγύς μέλλον της Περιφέρειάς μας».