ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση Ε.Α.Σ. για τους ντόπιους Μελισσοκόμους

Η δράση «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων σαφώς συμβάλει στη  βελτίωση του γνωστικού επιπέδου των μελισσοκόμων. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για το θεματικό περιεχόμενο των εκπαιδεύσεων, ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις των Κεφαλλήνων και Θιακών μελισσοκόμων επί του θέματος αφενός και αφετέρου έχοντας στόχο τη βελτίωση της υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης, ανταποκρίθηκε στη πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγράφοντας τεχνικά, κυρίως, θέματα εκπαίδευσης μελισσοκομικού ενδιαφέροντος των ντόπιων μελισσοκόμων.
Στην παρέμβαση του ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει μεταξύ άλλων ότι, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εποχή κατά την οποία πραγματοποιούνται οι εκπαιδεύσεις ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι παραγωγοί και κυρίως οι επαγγελματίες.
Επίσης κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει δυνατότητα  διαχωρισμού των μελισσοκόμων σε ομάδες ανάλογα με την μελισσοκομική τους εμπειρία,  σε  έμπειρους δηλαδή και αρχαρίους. Οι ανάγκες  αλλά και η εμβάθυνση  που πρέπει να γίνει στη διδασκόμενη ύλη διαφέρει στην κάθε ομάδα. Τα θέματα  εκπαίδευσης πρέπει να  είναι εξειδικευμένα για τους ήδη έμπειρους μελισσοκόμους.
Αναμφισβήτητα, η πρακτική άσκηση των μελισσοκόμων παράλληλα με την θεωρητική τους κατάρτιση είναι προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη κατάρτιση των μελισσοκόμων.  Υπάρχουν θέματα (π.χ. βασιλοτροφία)  που απαιτούν περισσότερο  χρόνο σε πρακτική εξάσκηση σε  σχέση με  διδασκαλία στην αίθουσα. Συνεπώς, πρέπει να δηλώνεται ο τόπος της πρακτικής άσκησης και ο αριθμός των μελισσιών.
Τέλος, γνωστοποιείται ότι ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός μετά από επανειλημμένα αιτήματα ντόπιων μελισσοκόμων διαθέτει,  εκ νέου, ποσότητες κρυσταλλικής ζάχαρης και ζαχαροζύμαρο μελιού για ισορροπημένη διατροφή και ανθεκτικότητα των μελισσιών.
Για τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Ανδρέας  Π. Καλαφάτης, Πρόεδρος  Δ.Σ.