ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Νέες κατηγορίες προστίθενται στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος – Η νέα «λίστα»

Διευρύνονται οι κατηγορίες των πολιτών που θα δικαιούναι μέρος του «κοινωνικού μερίσματος» ύψους 515 εκατ. ευρώ από το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με αποφάσεις της κυβέρνησης.
Μακροχρόνια άνεργοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ανασφάλιστοι υπερήλικες και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είτε έμειναν ακάλυπτοι από τον ΟΑΕΕ είτε έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τον Οργανισμό και πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, θα λάβουν μέρος του μερίσματος.
Παράλληλα, τους 68.000-70.000 (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 64.065) προβλέπεται να φθάσουν τελικά οι ένστολοι που θα λάβουν εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση ύψους 500 ευρώ μα βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Ακόμη, περίπου 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης ανασφάλιστων για 1 έτος. Υπολογίζεται ότι με το κονδύλι αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να «καλυφθούν» 350.000 – 400.000 πολίτες, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
-Μακροχρόνια άνεργοι που δεν καλύπτονται από κάποιον ασφαλιστικό φορέα
-Υπερήλικες ανασφάλιστοι
-Ελεύθεροι επαγγελματίες που έμειναν χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, λόγω διακοπής δραστηριότητας.
-Επαγγελματίες με δραστηριότητα οι οποίοι έχουν συσσωρευμένα χρέη στον ΟΑΕΕ και πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Ένστολοι και άστεγοι
Συνολικά 35 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν σε 68.000 ως 70.000 ένστολους οι οποίοι θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ μόνο με εισοδηματικά κριτήρι.
Αναφορικά με τους άστεγους, οι αρμόδιοι για τη σίτιση και τη στέγασή τους φορείς, θα λάβουν 20 εκατ. ευρώ.
Αναμένεται να κατατεθεί λεπτομερής διάταξη σχετική με τα παραπάνω, εντός του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στη συμφωνία με την τρόικα.
Ακόμη, σύμφωνα με υπολογισμούς, ενδέχεται οικογένειες με 2 παιδιά να λάβουν έως 800 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες να αγγίζουν τα 1000 ευρώ απολαβών.
Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες σε δίωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης.
Από το aftodioikisi.gr