ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Απάντηση Περιφερειάρχη, Σπ. Σπύρου, σε Επερώτηση κ. Γεράσιμου Φόρτε

  Κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που διεξάγεται σήμερα – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, απάντησε σε επερώτηση του κ. Γεράσιμου Φόρτε, Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Επτανησιακή Αναγέννηση», για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Ο κ. Σπύρου καταρχήν ανέγνωσε τις απαντήσεις των Επιτρόπων και Προέδρων της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., σε επιστολές που είχε στείλει αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς και ακολούθως ενημέρωσε το σώμα για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Περιφέρειας και Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης, προκειμένου να δοθεί ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.  
  Το αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για χορήγηση βοήθειας προς αποκατάσταση των ζημιών στην Κεφαλονιά, είπε ο κ. Σπύρου, θα καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση και τόσο η Περιφέρεια όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, έχουν δώσει στο αρμόδιο Υπουργείο όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται.
  Η εκτίμηση, τόνισε ο κ. Σπύρου, πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, καθώς οφείλουμε να περιγράψουμε λεπτομερώς και τις συνέπειες από το σεισμό στην οικονομία της Κεφαλονιάς σε μακροπρόθεσμη βάση.
  Ήδη έχουν καταγραφεί οι ζημιές στο βασικό οδικό δίκτυο (εθνικό και επαρχιακό), στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στις αγροτικές εγκαταστάσεις, στα νοσοκομεία (αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας), στα προσωρινά μέσα στέγασης, στα μέσα αντισεισμικής προστασίας και διάσωσης, ενώ ο Δήμος κάνει τη δική του καταγραφή στα θέματα αρμοδιότητάς του.



Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γ. Χαν, σε επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, αναφορικά με την αρωγή της Ε.Ε. στην αποκατάσταση των ζημιών.

  Αξιότιμε Περιφερειάρχα, κ. Σπυρίδωνα Σπύρου,

 Σας ευχαριστώ για την επιστολή που μου στείλατε στις 4 Φεβρουαρίου, εφιστώντας την προσοχή μου στη σοβαρή κατάσταση που προκλήθηκε από πολλούς σεισμούς στην Κεφαλονιά. Γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση και οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνεχίζουν να την παρακολουθούν αδιαλείπτως. Επί τη ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αθήνα, μπόρεσα να συζητήσω την πιθανή κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

 Η κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ εξαρτάται πάνω απ’ όλα από μία αίτηση που πρέπει να υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση εντός 10 εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης ζημιάς που προκλήθηκε. Η κάθε αίτηση θα 'πρεπε να βασίζεται στην αποτίμηση της ζημιάς και τις συνέπειές της για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και την οικονομία. Το 2014 το κατώτατο όριο που υφίσταται στην Ελλάδα για κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι για άμεση ζημιά πάνω από 1.168 δισεκατομμύρια ευρώ (0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος). Κάτω απ’ αυτό το όριο το Ταμείο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, αν συνέτρεχαν ειδικές συνθήκες, όπως αποδείξεις που θα επισυνάπτονται στην αίτηση που θα αποδεικνύουν ότι οι καταστροφές επηρέασαν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής και ότι υπάρχει σοβαρός και διαρκής αντίκτυπος για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.

  Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι έτοιμες να παράσχουν οιαδήποτε καθοδήγηση και συμβουλή χρειαστεί. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, η Επιτροπή θα την αξιολογήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και, αν πληρούνται οι συνθήκες, θα προτείνει ένα ποσό βοήθειας προς έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.


Θέματα ημερήσιας διάταξης
 
  
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε η Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων και καθαιρέσεις πάσης φύσεως εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών», μεταξύ των συμβαλλομένων Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας &  του Δήμου Κεφαλονιάς, Προϋπολογισμού 460.000,00€. Το ποσό των 360.000 ευρώ θα διατεθεί στο Δήμο, για τις κατεδαφίσεις και το ποσό των 100.000 ευρώ θα παραμείνει στην Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τις καθαιρέσεις πάσης φύσεως. 


  • Επίσης, ενέκρινε την Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Παραχώρηση χρήσης φορτηγών, μηχανημάτων & επιβατικών αυτοκινήτων», μεταξύ των συμβαλλομένων: Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας & Δήμου Κεφαλονιάς.

  • Ενέκρινε τη σύσταση και λειτουργία επιτροπής διαχείρισης στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου για τη νόμιμη καταβολή των μηνιαίων δόσεων, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης & προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, με τον Οργανισμό Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

  • Ενέκρινε σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης 2014» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κέρκυρας και του Δημοτικού Περιφερειακού Θέατρο Κέρκυρας, όπως εγκρίθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, «για να παραχωρήσει χώρους της κατάλληλους για εκδηλώσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

  • Ενέκρινε την 3η τροποποίηση ετήσιου Προγράμματος Δράσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014, καθώς και την 4η αναμόρφωση προϋπολογισμού Περιφέρειας Ιονίων  Νήσων Οικονομικού έτους 2014.

Εκτός ημερήσιας διάταξης – Διαγωνισμοί για μαθητικά δρομολόγια

  Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χωρικής αρμοδιότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αρμόδιους μεταφορείς, κατά τη σχολική περίοδο 2014-2015, ως ακολούθως:
Α. διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για τη ΠΕ Κέρκυρας
Β. διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για την ΠΕ Κεφαλληνίας -Ιθάκης
Γ. διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για την ΠΕ Λευκάδας
Δ. διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για την ΠΕ Ζακύνθου
  Το προβλεπόμενο κόστος των συμβάσεων μεταφοράς, το οποίο προσδιορίζει και τα ποσά των διακηρύξεων των διαγωνισμών, προέρχεται από τον υπολογισμό όλων των υφιστάμενων δρομολογίων (κατόπιν εκτιμώμενων αναπροσαρμογών για την κάλυψη προβλέψιμων αναγκών μεταφοράς μαθητών, με την επιφύλαξη νέων δρομολογίων ή τροποποιήσεών τους μεταγενέστερα) με βάση τον σχετικό μαθηματικό τύπο και τις διατάξεις που αναγράφονται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α. 24001/11.06.2013 (ΦΕΚ 1449/Β'/14.06.2013), αποβλέποντας στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους των συμβάσεων, με πρωταρχικό σκοπό την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και με γνώμονα ότι η μεταφορά μαθητών αποτελεί ουσιώδες έργο δημοσίου συμφέροντος, προστατευόμενο από το Σύνταγμα.
  Η οργάνωση και η διενέργεια των ανωτέρω διαγωνισμών θα διεκπεραιωθεί από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ΠΙΝ αυτοτελώς.

Απόφαση για άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς

  Μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Θ. Γουλή, τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της στέγασης των σεισμοπλήκτων.
  Με την ευκαιρία αυτή τόσο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρής και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Τζόγια Γρουζή, έκαναν μια αναλυτική ανασκόπηση της κατάστασης, των ενεργειών και των δράσεων που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών, τον προγραμματισμό που υπάρχει, τις φάσεις που έχουν δρομολογηθεί και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή.
  Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση, ψήφισε ομόφωνα την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τις προσθήκες των προτάσεων που έγιναν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Γιώργο Καρύδη και Διονύσιο Γεωργάτο.
  Συγκεκριμένα αποφάσισε:  

  • Να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αποτίμησης – εκτίμησης των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για σπίτια και επιχειρήσεις.
  • Να αποδοθούν προκάτ – οικίσκοι σε όσους έχουν ανάγκη στέγασης.
  • Να επιταχυνθεί η επισκευή των υποδομών, όπως το λιμάνι Ληξουρίου, οι δόμοι κλπ.
  • Να γίνει Αναπτυξιακό Σχέδιο για την περιοχή Ληξουρίου.
  • Να αποτυπωθεί η α’ και β’ φάση αποτίμησης ζημιών που προβλήθηκαν και μετά τους μετασεισμούς.
  • Να υπάρξει κρατική βοήθεια για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.