ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΙΘΑΚΗ:ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-03-2014, Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ"

Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, στο Δήμο μας, εχει οδηγήσει σε ένα δαιδαλώδες και ασαφές θεσμικό πλαίσιο, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής και της ανάπτυξης.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, διάφορες επιχειρήσεις, νόμιμα λειτουργούσες, σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, να μην έχουν άδεια λειτουργίας, λόγω του μη καθορισμού χρήσεων γης ή της ξαφνικής μεταβολής χρήσεων γης, χωρίς τη γνώμη των δημοτών.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο της άναρχης δόμησης, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους δημότες και στο Δήμο, αφού καμία πρόβλεψη για ικανή επέκταση της πόλης και τον οικισμών δεν υπάρχει.
Τα σχέδια οικιστικής οργάνωσης ανοικτής πόλης αποτελούν τα "τοπικά εδαφικά συντάγματα" κάθε περιοχής.

Σκοπός της μελέτης είναι, το "Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής  Πόλης " του Δήμου μας, να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης, όχι μόνο σε επίπεδο χωροταξικό και πολεοδομικό αλλά και σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό, θέτοντας τους εξής στόχους:
Βιώσιμη οργάνωση των χρήσεων γης εντός και εκτός των οικισμών.
Βιώσιμος σχεδιασμός / προγραμματισμός των αναγκών για οικιστική ανάπτυξη / επέκταση.
Αειφορική διαχείριση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Βιώσιμος σχεδιασμός των υποδομών που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία συνθηκών ποιοτικής διαβίωσης για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον.

Το υπό εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ αφενός θα καθορίσει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης και θα προσδιορίσει τις κατευθύνσεις της πολεοδομικής οργάνωσης του Δήμου Ιθάκης, βάσει της καταλληλότητας, των τοπικών αναγκών αλλά και των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, αφετέρου θα αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα επιτρέψει την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της περιοχής (επανακαθορισμός χρήσεων κ.λπ.), με γνώμονα τον υπερκείμενο χωροταξικό εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό. Επιπλέον μέσω της μελέτης αυτής:
 

1.Θα γίνει εκτίμηση των αναγκών των πολεοδομικών ενοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς εξυπηρετήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις ή ενισχύσεις στον τομέα της στέγης.

2.Θα προκύψει μία γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, ανάπτυξης, ανάπλασης ή αναμόρφωσης των πολεοδομικών ενοτήτων και των ζωνών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε συνάρτηση με τις προκύπτουσες ανάγκες (χρήσεις γης, δίκτυο κυκλοφορίας, τουριστική αξιοποίηση κ.λ.π).
3.Θα δρομολογηθούν προγράμματα οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης.
4.Θα προσδιοριστούν οι νέες επεκτάσεις ή εντάξεις περιοχών στο Σχέδιο Πόλης για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών.
5.Θα ενταχθούν ήδη δρομολογημένες προτάσεις, μελέτες, επενδυτικά σχέδια κ.λπ., καθώς και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (του πρώην και του νυν Δήμου).
6.Θα επανεξεταστούν οι τυχόν μη υλοποιημένες προτάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού και θα επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες βάσει των ως άνω νέων δεδομένων, με αναθεώρησή τους μέσω της εκπόνησης του νέου ΣΧΟΟΑΠ
Θα προταθούν οι απαιτούμενες ενέργειες προστασίας κυρίως του εξωαστικού χώρου.
 
Ολοι λοιπόν στην συνάντηση, την Παρασκευή το απόγευμα στις 18.30, στο κτίριο του ΚΑΠΗ Ιθάκης, όπου εκπρόσωποι της εταιρίας E.D.P.S που ανέλαβε το σχέδιο της οικιστικής οργάνωσης του Δήμου μας, θα εξηγήσουν, τι σημαίνει σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης, τι πρέπει να περιμένουμε από την εφαρμογή του και θα δεχτούν ερωτήσεις και προτάσεις.
Η Δήμαρχος 
 
Νίκη Παναγιωτοπούλου